DENE-ME YANIL-MA

 DENE-ME YANIL-MA

İnsanoğlunu motive eden şey nedir?

“Hadi aslanım sen çok iyi iş çıkarıyorsun” demek mi?

“Bu işi sen yapamayacaksın, istersen başkası yapsın” demek mi?

Bir türlü anlayamamıştı Gamze. "Kime nasıl davranacağımı şaşırdım yahu.’’ diye mırıldandı.

Öğretmenlik hayatının ilk üç senesi, çok hızlı geçmişti.  Atandığı okul ilköğretim düzeyinde olduğu için de çok zorlanmamıştı. Kötü bir anısı ya da onu zorlayan şeyler pek yoktu aklında. Ama hafızasına kazınan bazı olaylar da olmuştu.

Kalorifer peteğine yaslanıp uyuya kaldığı için utanan, renkli renkli kalemlerle en sevdiği romanını boyayıp “Renk olmasa mıydı öğretmenim?” diyen, haylaz ve sevecen öğrencileri vardı.

DENE-ME YANIL-MA

Onlar ile beraber olgunlaştığını hissettiği üç yıl geçirmişti. Geriye baktığı zaman minik ogrencileri ile anıları güzel geliyordu ona. Şimdi ise lise son sınıf öğrencileri biraz canını sıkıyordu. Sözünü dinlemeyen, kendilerini ispatlamak için beklenmedik davranışlar sergileyen öğrenciler...

Öğrencilerin kimisi okulda çok popüler, çok arkadaşı var ve grup halinde geziyorken, kimisi daha bireysel, kulağında kulaklık kendi halinde takılıyordu. Bir diğerine bakıyorsun çok hayal kuruyor: yurtdışında yaşamaktan, gelecek planlarından bahsederken, bir başka öğrenci okumama bile gerek yok. Şu lise bitsin babamın işinden devam ederim diyordu. Bazısı sınıfta kalmaktan dahi korkmuyor, ama bazısının ise sınıfta kalmak en büyük korkusuydu.

DENE-ME YANIL-MA

Gamze, ne yapacağım diye düşünürken, okuldaki hocaları bu konuyla alakalı bazı sorular sormaya başladı. Ama aklının arka planında hep bir soru dönüyordu. Kimin nasıl davranacağını anlamak için illa deneyim transferi mi almak gerekiyordu?

Yine bir gün farklı bir konuda takıldı kaldı Gamze. Çok yol kat edemiyordu. Eski hocaları dinlemek yerine, kendi kararını kendi verebilmeliydi. Sonuçta her yiğidin farklı bir yoğurt yiyişi vardı.

Okulda olan eski öğretmenlerin eğitimcilik tarzına göre onun tarzı daha yumuşaktı. Hasan hoca aralarında en katı olanıydı. Kime nasıl davranması gerektiğini çok iyi analiz etmiş, kimi nasıl motive etmesi gerektiğini biliyordu. Bu defa da fikir almak için ona başvurmuştu. Duyduğu cevaplar, aldığı geri bildirimler Gamze’yi etkilenmiş, sanki birkaç aydır uğraştığı problemde bir anda çok ileriye taşımıştı. Konuşurken ona örnekler vermişti Hasan Hoca.

Kimine “Hadi sen yaparsın” diye, kimine “Yapamazsan sınıfta kalırsın” diye,

Kimine “Hadi bu kâğıdı da sen dağıt”, Kimine ise “Bu defa sen cevap verme” şeklinde davranarak dengeyi sağlayabilirsin demişti.

Deneyimlerini paylaşması çok güzeldi ancak “Bunları insanın kendisinin deneyimliyor oluşu daha iyi olurdu.” diye de geçiriyordu hep içinden.

DENE-ME YANIL-MA

Peki gerçekten öyle mi? Bir anda geçiveren ömür her şeyi deneyimlemeye yeter mi? Birçok insan aynı yollardan geçmişken, nice öğrenci o sıralarda oturmuş, nice öğretmen tahta önüne geçmişken yeniden Amerika keşfedilmeli miydi?  Yürüyenlerin izini takip etmek, oralardan kendine bir patika çıkarmak daha faydalı olmaz mıydı?

Zamanı bereketlendirmek, hem maddi hem manevi ömrün maliyet hesabında karlı çıkmak için bir bakmalı insan… Gideceği yolların haritasında neler var neler yok… Belki de o yolun taşsızı, güzel asfaltlanmışı, hatta hızlı geçiş sistemli gişeleri vardır…

İnsan hakkını arar, ömrü yettiği kadar...

Eylemleri de bu isteği kovalar...

Oysa hak eden olmak, hakkını aramaktan daha değerli değil midir?

"Deneyimsel Tasarım Öğretisi" insanın gerçek amacını amaç edinmiştir.

Doğru karar alabilmek, doğru seçimler yapabilmek için insanı açık bir bilince yönlendirir. Problemlerin gerçek çözümlerine yönelik stratejiler verir.

"Kim Kimdir" ile başlayan, "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" ile devam eden programları insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.

Yorumlar

  1. Emeğinize sağlık💐

    YanıtlaSil
  2. Kendimiz keşfetsek güzel tabi de… kaçıncı denemeden sonra buluruz belirsiz. O zamana kadar çocuklar mezun olabilir:) iyisi mi deneyimleri sor ama yine sen uygula… merak etme deneyimleri uyguladıkça senin aklına da farklı yeni şeyler gelecek. Önde yola bi gir sonra yolu sen tanıtacaksın…

    YanıtlaSil
  3. ''Yeniden Amerika keşfedilmeli miydi? Yürüyenlerin izini takip etmek, oralardan kendine bir patika çıkarmak daha faydalı olmaz mıydı?''
    O yüzden diyor ki hayat; deneyip de yanılma. Deneyim transferi yap :))

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş. Emeğinize kaleminize sağlık🌿

    YanıtlaSil
  5. Haklı olmak mı ? Hakeden olmak mı niyetimiz🌸 kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Kısa ömrümüzü verimli kullanmanın yolunu gösterdiğiniz için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  7. Ne güzel söylenmiş 'zamanı bereketlendirmek'. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Sormak neden bu kadar zor gelir ki insana? Fikir danışmak, deneyimlerinden faydalanmak… sanırım bu düğümü çözen en az hatayla yoluna devam eden olacaktır…

    YanıtlaSil
  9. Deneyim almaktan karlı ne var 😊

    YanıtlaSil
  10. Deneme yanılma deneyim transferi yap 😊 emeğinize sağlık 😊

    YanıtlaSil
  11. Tekrar Düşündüm15 Ağustos 2024 11:59

    Hazır reçeteyi almak neden zor gelir ki insana? Bir derdimiz var ve bunu kendi yoluyla çözen biri var ve benim yapmam gereken de onun çözümünü dinleyip kendime uyarlamak... başkalarının zekasını kullanabilmek de bir başarıdır sonuçta:)

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel ve faydalı bir yazı. Bizler birşeyleri denemek istiyoruz ama bizden önce o yoldan geçenler var. Deneyim transferiyle daha başarılı olup daha kolay varabiliriz:)

    YanıtlaSil
  13. Deneyip yanılarak ne çok yorduk kendimizi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyim transferi elimizde bulunan çok kıymetli bir yöntem... Bunun farkına varabilmemizi sağladığınız için çok teşekkürler :)

      Sil
  14. Meslek edinirken eğitim alıyoruz da iş ilişkilere gelince deneme yanılma :(

    YanıtlaSil
  15. İsmi zaten stratejiyi vermiş gibi DENE-ME YANIL- MA

    YanıtlaSil
  16. Yürüyenlerin izini takip etmek, oralardan kendine bir patika çıkarmak daha faydalı olmaz mıydı? Elbette olurdu.. Yoksa her şeyi yaşamaya insanın ömrü yeter mi?

    YanıtlaSil
  17. Belki de o yolun taşsızı, güzel asfaltlanmışı, hatta hızlı geçiş sistemli gişeleri vardır…
    Yeter ki sen, kendi bildiğinle yapmak için ısrar etme. Deneyim transferi yap ki, hedefe giden yoldaki taşlar kaldırılsın, zamanın bereketlensin😊🤲🏻

    YanıtlaSil
  18. İnsan deneye yanıla kendi hatalarını görerek daha düzgün iş çıkaracağını zanneder. Başkasından deneyim transferi yapmak bu yüzden işine gelmez.

    YanıtlaSil
  19. Oysaki gerçek konfor deneyim transferidir, birileri senden önce aynı hataları yaptı.

    YanıtlaSil
  20. Benzer hata varsa benzer çözüm vardır.

    YanıtlaSil
  21. Hayat bedel ve karşılığı üzerine kurulmuştur. Ne kadar bedel o kadar sonuç. Ne kadar ekmek o kadar köfte. İnsan hep bedelden kaçıyor ya bunun en kolay yolu deneyim transferi. En az bedelle en fazla sonuç aldığımız yer işte burası...
    deneyimi transfer etmek.
    Dene me, yanıl ma, denenmişi var. O deneyimi kopyala rahat et. 🤔
    Kopya çekmek serbest Bu sınavda. 🌿🌼🌸🙂

    YanıtlaSil
  22. İnsana deneyim transferi zor geliyor her birey kendi bildiğini göstermeye çalışıyor.

    YanıtlaSil
  23. Oysaki denenmişi var daha önce yapılmışı var neden uğraşıyorsun☺️

    YanıtlaSil

Yorum Gönder