TAMAM MI, DEVAM MI?

 

TAMAM MI, DEVAM MI?

 

Yılın son günleri geldi çattı… Bitişler ve yeni başlangıçların kendilerine en çok yer buldukları zamanlar… Yeni ajandalar, kararlar, hayaller, ayrılıklar, vedalar… İnsanın gözü bir takvime takılı kaldığında kendisini sınırlamış olmaz mı? Gelecek hafta, gelecek ay hedefleri üzerine bir hayat. Peki ya hayatın kendisini nasıl planlar ki insan? Sanki her şey kontrolünde gibi yaşaması büyük bir yanılgı değil mi ?

TAMAM MI, DEVAM MI?

Zeynep için de durum bundan ibaretti… Nereye baksa oraya takılıp kalıyordu. Yapması gereken yığınla iş vardı. Yıl sonu gelmiş, projelerin teslim edilmesi artık mecburiyet olmuştu. Bazen geçiyordu bu dalgın halleri, toparlanıyordu. Apar topar bir gayretle tutunmaya çalışıyordu işlerine. Sonra Mümkün değil bu kadar şeyi bitiremem.” diyerek bırakıyordu. Bu döngü son bir yıldır tekrar edip duruyordu.

 

Her sıkıştığında bırakmak bir alışkanlık olmuştu… Mesajına geç cevap verdi diye Alyayla olan arkadaşlığını bitirmişti. İstediği kiloya düşemedi diye sağlıklı beslenmeyi gereksiz görüyordu… Şimdi de işi bırakmak zihninde dönüp duruyordu. Oysaki üniversiteyi bitirir bitirmez başlamıştı bu şirkete. Ne hayalleri vardı iş hayatına ilk adımlarını atarken. Şimdiyse her şey birbirine girmişti. İçinden çıkamayacağını düşünüyordu Zeynep. Kendi kendisine söylenmelere de başlamıştı sonunda.

Sen busun işte kızım”

Bu kafayla senden hiçbir şey olmaz”

Daha neler neler…

TAMAM MI, DEVAM MI?

Ağladığını yüzüne düşen gözyaşını hissettiğinde fark etti. Kimse onu bu halde görsün istemiyordu. Çünkü kimseye derdini anlatacak hali yoktu. Biraz toparlanarak çıktı ofisinden. Bir an önce açık havaya çıkıp, kendisiyle kalıp, ne yapacağını düşünmeye ihtiyacı vardı.

 

Düşüncelerinin hızıyla bazen hızlı, bazen yavaş yürüyordu Zeynep. Çabaladığın kadar varsın” yazısını okudu bir filmin reklam afişinde. Önünde durup uzun uzun baktı yazıya.

 

Yürümeye devam ederken, derin derin düşüncelere daldı. Neydi başarmasının önündeki kendisine engel olan şey? Neden bir türlü istediği sonuçlara ulaşamamıştı? Sonuçlar… Biz onlara takıldıkça yoldakilerden bıkmaya mı başlıyorduk yoksa? Zeynep çabaladığını düşündüğü her şeyi yarıda bırakmıştı. Hevesle açtığı kapıları bir hışımla kapatmaya alışmıştı. Şimdiyse yine bir kapının eşiğindeydi işte. Benden bu kadar mı diyecekti, yoksa devam edip çabalayacak mıydı?

 

İnsanoğlu tarih boyunca sonuçların hep kendi istediği gibi olmasını istemekten, hiç vazgeçmedi. Mücadele ediyorsam, o halde bu işin sonu istediğim gibi olacak dedi. İyi ama bazen de kaybettiğimiz anlar değil midir bize kazandıran? Hepimizin hayatında “İyi ki de olmamış, olsaymış olmazmış zaten” dediğimiz anlarımız yok mu?

 

Hesabını gün sonu kasada kalana göre yapsa da günün karı zararı o günden belli olmaz ya, hayat da aynı onun gibi. Zarar ettiğini sandığın gün kazandığın bir müşteri, yarın nicelerini getirebilir veya kar ettiğini sandığın gün bir daha kapını çalmayacak bir müşterinle yolun kesişmiş olabilir. O zaman insan anlıyor ki işler hakikaten Zeynepin karşısına çıkan o afişteki slogan gibi dönüyor: kıymet kasada değil çabada



Milyarlarca insan içinde 'bir' kişinin ne önemi olabilir ki? 

Bunun cevabını, o 'bir' kişiye sorun!

Oysa hak eden olmak, hakkını aramaktan daha değerli değil midir?

"Deneyimsel Tasarım Öğretisi" insanın gerçek amacını amaç edinmiştir. 
Doğru karar alabilmek, doğru seçimler yapabilmek için insanı açık bir bilince yönlendirir. Problemlerin gerçek çözümlerine yönelik stratejiler verir.

"Kim Kimdir" ile başlayan, "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" ile devam eden programları insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.



Yorumlar

  1. İnsanoğlu tarih boyunca sonuçların hep kendi istediği gibi olmasını istemekten, hiç vazgeçmedi.

    YanıtlaSil
  2. İnsan başladığı işi bitirmemeyi alışkanlık haline getirdikce çaba harcama marifeti de azalıyor galiba

    YanıtlaSil
  3. İnsan başladığı işi bitirmemeyi alışkanlık haline getirdikce çaba harcama marifeti de azalıyor galiba

    YanıtlaSil
  4. İnsanı ayakta tutan kendi çabası…
    Sahip olduğumuz diplomamız bize iyi bir şirkette çalışma imkanı sağlayabilir ama o şirkette kalmamızı sağlayan çabamızdır…
    Düştüğümüzden kaldırırlar ama ayakta kalmamızı sağlayan yine kendi çabamız…
    Emeğinize sağlık🤍

    YanıtlaSil
  5. Sanırım acele ediyoruz ve çabalarımızın sonucunu hemen görelim istiyoruz ve de “aynen benim istediğim gibi olsun” modundayız. “İstediğimizin” bizim için iyi olduğu %100 kesin mi?
    İşte onun için çaban kadar varsın!

    YanıtlaSil
  6. Kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil
  7. “Çabaladığın kadar varsın” ne güzel bir cümle.

    YanıtlaSil
  8. Her sıkıştığında vazgeçebilir olması insanın faydasına mı zararına mı insan ayırt edebilse

    YanıtlaSil
  9. Biz alışmışız kıymeti sonuçlara vermeye maalesef :/ kıymet hakikaten çabada, hem kendimize hem başkalarına bunu yapabilsek ne güzel olur düşünsenize :)

    YanıtlaSil
  10. Asıl kıymetli olan sabırla çabalamak ama insan sonuca odaklanmaktan çabanın değerini göremiyor maalesef 🌸

    YanıtlaSil
  11. İnsan sonuca odaklanmaktan çabanın ne kadar değerli olduğunu göremiyor maalesef 🌸

    YanıtlaSil
  12. İnsan ne kadar çabalarsa o kadar sonuca yakın...

    YanıtlaSil
  13. Kasanda ne olduğuna insanlar bakar ama hayat çabana…

    YanıtlaSil
  14. sonuna kadar azmedenlerden olmayı dilerim

    YanıtlaSil
  15. Emeğinize sağlık…
    Ne kadar da insana aşina gelen süreçler…
    Demek ki çaba- gayret gerçekten de çok kıymetli…

    YanıtlaSil
  16. Bir işin bize ne getireceği tam o iş anında belli olmuyor aslında... çabaların sonucu değil, doğru hedef için çaba harcamaktır kıymetli olan...

    YanıtlaSil
  17. Baslangicta girunmese de azlar birikir çok olur. İnsan yeterki başlangıçtaki azlığı rağmen çaba gösterebilsin

    YanıtlaSil
  18. Çabaladığın kadar varsın :)

    YanıtlaSil
  19. “Çabaladığın kadar varsın” Çok güzel insana motive veren bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
  20. çabalayan kaleminize sağlık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder