Bir Star Kolay Yetişmiyor

Bir Star Kolay Yetişmiyor

Ayşe televizyonda, gizlenmede usta canlıları anlatan bir belgesel seyrediyordu. Nasıl da bulunduğu dala benziyordu dal böceği. Bir diğeri çoban aldatan kuşuydu, o kadar marifetliydi ki kuş gözlemcileri onu çok nadiren görüntüleyebiliyordu. Hareket etmese, varlığı hayatta anlaşılmazdı. Tıpkı bukalemunun da bulunduğu her yere uyum sağlaması gibi. Bu durum onların tehlikelerden korunması ve varlıklarını devam ettirmeleri için uyguladıkları bir stratejiydi. Doğada birçok canlıdan varlığını gizlemenin hayatta kalmaya bir vesile olduğunu öğrendi. İşin ilginç tarafı en güzel gizlenenler en peşine düşülen, en merak edilen aktörleriydi belgesellerin.

Bir Star Kolay Yetişmiyor

Belgeseli izlerken birden düşüncelere daldı. Peki insanoğlu nasıl davranıyor?  İşyerindeki Selin geldi aklına. Üç yıl olmuştu işe başlayalı. Hep farklı olduğunu düşünür, bunu da etrafına davranışlarıyla yansıtırdı. Ortama girdiğinde bir şekilde konuyu hep kendine getirir ve hep kendinden konuşulsun isterdi. ‘’O da bir şey mi...’’ ile başlayan konuşmalarının sonu gelmezdi. Onun yaptığı iş bambaşkaydı. Hazırladığı proje gibisi yoktu. Reddedilmeyi asla kabul edemezdi. Çünkü o başkaydı. Onun sahip olduğu her şey başkaydı. Evi, arabası, eşi, çocuğu da başkaydı. Okulda çocuğunun bir kavgada adı geçtiğinde müdürün çocuğuyla ilgili söylediklerine bile tahammül edememiş, benim çocuğum yapmaz demişti. Var olma çabası bu kadar yüksekken insan eksiklerini nasıl kabul ederdi?

Bir Star Kolay Yetişmiyor

Bir İnsan Neden Farklı Olmak İster?

Her insanda beğenilme, kabul görme isteği vardır. İnsan bu isteğinde aşırılaştığında bulunduğu her ortamda kendini göstermek ister.  Kör olduğu şey ise bu hale geldiğinde kimsenin onunla aynı ortamda olmak istememesidir.

Selin’in bitmek bilmeyen, kendini öven konuşmalarından insanlar rahatsız oluyorlardı. Bir yere gidilecekse çağırmak istemiyorlardı. Kendi öykülerini anlatmaktan, başkalarının konuşmasına fırsat vermiyordu. Geçen gün kafede kızlar buluşmasında varsa yoksa eşinin ona aldığı kolyeydi muhabbet. Eşinin onu ne kadar sevdiğinden, çok mutlu evliliklerinin olduğundan bahsetti durdu. Ön planda olmaya çalıştıkça arkadaşları onunla birlikte olmak istemiyordu.

Bir gün işyerine kırmızı gözlerle geldi. Kim sorduysa üstünü kapattı. Belli ki bir derdi vardı ama anlatmak istemiyordu. İşyerinde tek anlaştığı kişi Ayşe kalmıştı. Etrafındakiler teker teker onu yalnız bırakmışlardı Ayşe biraz üstelediğinde ağzından dökülüverdi cümleler... Eşiyle sorunları vardı. İlgisizliği, sorumsuzluğu artık son raddeye gelmişti. ‘’Ama çok iyiyiz demiştin…’’ diye şaşkınlığını dile getirdi Ayşe. Ona hediyeler alan, sevgi sözcükleri kullanan eşi değil miydi? “Sen değil miydin geçen gün hediye ettiği kolyeyi ballandırarak anlatan?” ‘’O kolyeyi ben aldım, kendi paramla…” Ayşe hayrete düşerek insanın nasıl da doğadaki diğer canlılardan farklı olduğunu düşünmüştü. Onlar somut varlıklarını marifetlenmek için gizli tutarken, neredeyse bulundukları dalda yok olurken, insanoğlu ise olmayanı bile var göstermeye çalışacak hale gelebiliyordu.

Bir Star Kolay Yetişmiyor

Oysa doğanın değişmez kanunları bizim için de geçerli değil midir? Biz de bu dünyanın bir parçasıysak onlar gibi gizlendikçe daha aranan olmaz mıyız? Fotoğraf karelerinde dahi en fazla kadraja alınmak istenen çoban aldatan kuşu misali… Belgeselin starı olmanın sırrı zannettiğimiz gibi önde olmak, kendimizi bıktırırcasına anmak değil de yaptıkları konuşulan ama kendisi ortalarda olmayanlardan olmakmış meğer…


"
Deneyimsel Tasarım Öğretisi" insanın gerçek amacını amaç edinmiştir. 

Doğru karar alabilmek, doğru seçimler yapabilmek için insanı açık bir bilince yönlendirir. Problemlerin gerçek çözümlerine yönelik stratejiler verir.

"Kim Kimdir" ile başlayan, "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" ile devam eden programları insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.

Neden,
Sıradışı bir ilmin,
Sıradışı keyiflerin,
Sıradışı ortamın,
Sıradışı ilişkin,
Ya da sıradışı ilişkilerin olsun ki?
Neden seninle ilişki kursunlar, sana değer versinler?
Sıradan bedeller ödemede inatçı bir insanın, neden sıradışı bir yaşamı olsun ki?

 

Yorumlar

  1. Gizli olan üstündür...çok güzel anlatilmis,doğaya hep kendimize bir şeyler katacak bir gözle bakıp bir de hayatımıza geçirebilmek değil mi insanı özel yapan...kaleminize emegineze saglik

    YanıtlaSil
  2. Heryerde olmak isteyen hiçbir yerde olmazz

    YanıtlaSil
  3. Var olmaya çalışmam aslında ne kdar da yoksunluk çabam dan kaynaklanıyor. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. Gizli olan hep merak ediliyor olabilir ama bununda bir sınırı olmalıdır.

    YanıtlaSil
  5. 👍 emeğinize sağlık❤️

    YanıtlaSil
  6. Saf Düşün4 Nisan 2024 01:32

    O zaman şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki bir şeyi ne kadar kanıtlamaya çalışırsak aslında o şeyin olmadığını vurgulamış oluyoruz. Sarhoşların “ben sarhoş değilim, bana sarhoş muamelesi yapma” demesi gibi. Selin adına üzüldük mü başta insan kızıyor ama sonra haline üzülüyor tabi ki… Kendi değerimizi başkasına kanıtlamaya çalışmayalım. Değerli olalım :)

    YanıtlaSil
  7. Bu bilgileri duymak çok güzel inşallah hayatımıza da geçirebiliriz. 🌸Hayvanlar gerçeği yasaları biliyorlar O yüzden gerçek bir hayat yaşıyorlar bizim gibi sahte değil... Gerçeği anlaşılır bir dil ile anlatan deneyimsel tasarım öğretisi eğitimlerini herkese tavsiye ediyorum...

    YanıtlaSil
  8. Popüler olmaya çalışılan dünyada uzerını örtenden olmak

    YanıtlaSil
  9. hayvanlar üzerinden örnek olarak vermesi çok güzelmiş elinize sağlık

    YanıtlaSil
  10. Guguk kuşu gibi hep kendinden bahsetmebin ardından çok başka hikayeler çıkıyor malesef

    YanıtlaSil
  11. Kendisi ortalarda olamayan olmak ne zor ve büyük bir şey aslında… hele ki şu dönemde

    YanıtlaSil
  12. Hakkaten kendini sürekli göstermeye çalışan hiç çekilmiyor, bizim kendimizin merak edeceği insanlarla olmayı özler hale geldik.. Ne kadar da az şimdi herkese dönüp bakınca...

    YanıtlaSil
  13. Yazıyı okuyunca aklıma şu düştü: var olmaya çalıştıkça yok olursun :) // soyutluğumuzu arttırabilenlerden olalım inşAllah.

    YanıtlaSil
  14. Her insanda beğenilme, kabul görme isteği vardır…

    YanıtlaSil
  15. İnsan var olmaya çalıştıkça aslında yok oluyor... Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  16. Her insanda beğenilme, kabul görme isteği vardır.mesele bu istekleri asirilastirmamaktir..

    YanıtlaSil
  17. Bir İnsan Neden Farklı Olmak İster?

    "Her insanda beğenilme, kabul görme isteği vardır. İnsan bu isteğinde aşırılaştığında bulunduğu her ortamda kendini göstermek ister. Kör olduğu şey ise bu hale geldiğinde kimsenin onunla aynı ortamda olmak istememesidir."

    Şu an insanların neden kendinden bahsetme isteklerinin olduğunu ve çözümünü de vermişsiniz... Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  18. Sürekli ben ben ben diyen bir grup var gerçekten hepimizin hayatında. Bu durumu hayvanlar aleminden de örneklemeniz çok güzelmiş🤭

    YanıtlaSil
  19. farklı olmaya çalıştıkça kendimizi küçük düşürdüğümüzün farkında değiliz...

    YanıtlaSil
  20. emeğinize sağlık... insanların kanayan yarasına değinmişsiniz..

    YanıtlaSil
  21. Var olmaya çalıştıkça yok olur insan…
    Yok olmaz istedikçe, üstünü örttükçe var olmaya başlar…
    Emeğinize sağlık, çok anlaşılır anlatılmış😊

    YanıtlaSil
  22. Abartılı her hareketin altında maalesef zıddı barınıyor. Hissetmeden yapıldığı için inandırmak için bu abartıya da muhtaç. Bu hikaye bunu çok güzel yakalamış. insanın kendine yaptığı kötülük kimse tarafından yapılmıyor maalesef.

    YanıtlaSil
  23. Bugün insanlar herkes beni görsün diye çabalarken aslında görünmez oluyor. Kendisini gizleyen insan hem daha çok ilgi görüyor hem de değer görüyor. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  24. Var olmaya çalıştıkça yok olan insan.

    YanıtlaSil
  25. Kaleminize sağlık. Olduğun gibi olmak dengeli olabilmek duasıyla

    YanıtlaSil
  26. İnsan gerçekten var olmaya çalıştıkça yok oluyor

    YanıtlaSil

Yorum Gönder