ÖZGÜRLÜK BENİM GÖBEK ADIM 2

 ÖZGÜRLÜK BENİM GÖBEK ADIM 2

Hayatında büyük gün olarak andığı 18. yaş doğum günü geçmiş, ailesinin de ses etmemesiyle gününü gün eden Asude o bir türlü geçmeyen tatsızlık hissine çare bulamamıştı. O tadı nerede bulacağını düşünedursun, eve geç geldiği bir akşam komşularının oğlu Nazif ile karşılaştığında zihninde bir acaba ‘’acaba’’ belirdi. Nazif pek alımlı, pek sevecen, pek cana yakındı. Asude’nin kalbinde kıpır kıpır kelebekler uçuşmaya başladı. Nazif’i gördüğü ilk gün aklına geldi. O gün de böyle kalbi pıt pıt atıyordu. Nazif Asude ’den birkaç yaş büyüktü ama o da gönlünü Asude ‘ye kaptırmış gibiydi. Artık akşam gezmelerine Nazif’le beraber çıkmaya başladılar.  Nazif Asude’ ye hediyeler alıyor ve istediği her yere götürüyordu. Asude hayalindeki özgürlüğe kavuşmuş sayıyordu.

ÖZGÜRLÜK BENİM GÖBEK ADIM 2

Gerçekten insanın istediği her şeyi yapması özgürlük müydü? Asude zaman geçtikçe Nazif’i daha çok benimsiyor, hayatının en önemli parçası olduğuna inanıyordu. Nazif aşağı, Nazif yukarı. Nazif’in istemediği bir şeyi yapmamaya özen gösteriyordu ama zıddında Nazif buna pek dikkat etmezdi. Kendi istediği bir şey olması onu yapmasına yeterdi. Asude’nin fikirlerini pek dikkate almıyordu. Asude attığı her adımı Nazif’e göre atmaya başlar oldu. Bir süre sonra Nazif sanki başka bir kişiliğe büründü. Yapmadığı şeyleri yapmaya, söylemediği şeyleri söylemeye başladı. Hatta camdan kafasını bile çıkarmasını istemez oldu. O istemiyor diye camdan bile bakmaz hale gelmişti. Ne markete gidebiliyor ne arkadaşlarıyla buluşabiliyordu. Bu durumdan şikayetçi değildi. Çünkü hayatında Nazif vardı. Sorsan özgürdü. Çünkü Nazif onunlaydı. O oldukça hayatının mükemmel olacağını düşünüyordu. O kızmasın, sinirlenmesin, üzülmesin, çok yorulmasın diye uğraşıyordu. Güya “özgür”dü… 

ÖZGÜRLÜK BENİM GÖBEK ADIM

Bir süre sonra iyiden iyiye Nazif’ in sözünden çıkmaz, her dediğini yapar oldu. Zaman geçtikçe ailesi Nazif’i öğrendi. Babası birkaç kere camda gizli gizli konuşurken denk geldi. “Kim?” diye sorduğunda, kız arkadaşları olduğunu söyleyip geçiştirmişti ama Nazif ailede duyulduktan sonra kabul edilmemişti. Asude ise gözleri kör olmuş gibi, ona nefes aldırmayan Nazif’i ailesinin kabul etmesini istiyordu. ‘’Bana karışamazsınız, ben özgürüm, o hayatımda olacak’’ diye tuttururken, kendi kanatlarını kırdığının farkında değildi. Nasıl bir cendereye girdiğini bilemediği gibi ve zannettiği özgürlüğün bu olmadığını anlamadıkça sızısının sebebini Nazif’e kavuşamamak sanacaktı. Oysaki bu sızı kırık kanatlarının, özgürlüğü kaybetmenin acısıydı.

Sahi özgürlük neydi?

Her istenileni yapmak özgürlük müydü?

Biri olmadan yapamadığında ‘özgür’ yazılır mıydı o kimliğin göbek adına?

İnsanoğluna ne olur da bir şeyden vazgeçemez hale gelir?

ÖZGÜRLÜK BENİM GÖBEK ADIM

İnsan bazen birçok seçeneği varken ipek böceği gibi kendi etrafına bir koza örer. İşler bu koza kafese dönmeye başlarsa çetrefillenir. Sonra mimarı olduğu yerdeki ıstıraptan, acıdan şikâyet eder. Neden benim başıma geldi diye dert yanar. Kendi kanatlarını kırdığının farkında olmaz. O yüzden özgürlüğün yolu, her istediği yere uçmaya çalışan bir kuş olmaya çalışarak kendini kafese mahkûm etmek yerine, ayakları yere basan, vazgeçebildikleriyle güçlenen biri olmaktan geçer.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, insanın dününden daha iyi olmasını hedefleyen bir bilgi teknolojisidir.

    İnsanın nasılsın sorusuna standart cevabıdır; "Nasıl olsun aynı." Hayat aslında sandığımızın aksine, dinamiktir ve insan bu dinamikte hep hareket halindedir. Ya ilerleriz ya da gerileriz... İleri gitmekse niyet, beni ileriye taşıyacak bilgilere ihtiyacım var. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi insanı dününden daha iyi yapacak gerçek bilgiler verir. 

   Her gerçek heybesinde bir bedel taşır...

İnsanların çoğu, o bedeli ödemek istemediği için gerçeği de reddeder....

Dolasıyla insan, mutlaka yüzleşeceği bedelleri büyütmüş olur...

Yorumlar

  1. O yüzden özgürlüğün yolu, her istediği yere uçmaya çalışan bir kuş olmaya çalışarak kendini kafese mahkûm etmek yerine, ayakları yere basan, vazgeçebildikleriyle güçlenen biri olmaktan geçer.

    YanıtlaSil
  2. Elinize emeğinize sağlık ;)

    YanıtlaSil
  3. İnsan kendi özgür iradesi ile özgürlüğünden vazgeçer. Ama kim için vazgeçtiyse o insan da vazgeçenden vazgeçer. Hayatın değişmeyen bir akışı bir işleyişi var.

    YanıtlaSil
  4. İnsan kendi özgür iradesi ile özgürlüğünden vazgeçer. Ama kim için vazgeçtiyse o insan da vazgeçenden vazgeçer. Hayatın değişmeyen bir akışı bir işleyişi var.

    YanıtlaSil
  5. Vazgeçemediklerimiz mı bizim kelepçelerimiz

    YanıtlaSil
  6. Sahi özgürlük neydi?

    Her istenileni yapmak özgürlük müydü?

    Biri olmadan yapamadığında ‘özgür’ yazılır mıydı o kimliğin göbek adına?
    Ne güzel anlatılmış. Farkındalık oluşturabilmeniz dileğiyle…
    Emeğinize sağlık😊

    YanıtlaSil
  7. Vazgeçtiğin kadar özgürsün yani :) Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Kendine bir Koza örer insan halbuki bir çok seçeneği vardır,sonrada şikayet eder bu niye benim başıma geldi diye...kaleminize saglik

    YanıtlaSil
  9. Yazıyı okuyunca hemen acaba ben özgür müyüm? Sorusu geldi aklıma…bunun üzerine iyice düşünmem lazım…emeklerinize sağlık…

    YanıtlaSil
  10. Gönüllü köleliğin adına özgürlük diyor insan , bağlı olacağına bağımlı olduğunda .

    YanıtlaSil
  11. Özgür olmadığın sürece ne kadar her şeyin tadına bakmak istersen iste,yaşamak istersen iste hayatın tadına varamayacaksın…

    YanıtlaSil
  12. Gerçek özgürlüğe ulaşabilenlerden olabilmek dileğiyle…

    YanıtlaSil
  13. Özgürlük ne kıymetli! Vazgeçebilme potansiyelimiz... Bu güzel yazı için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  14. “ O yüzden özgürlüğün yolu, her istediği yere uçmaya çalışan bir kuş olmaya çalışarak kendini kafese mahkûm etmek yerine, ayakları yere basan, vazgeçebildikleriyle güçlenen biri olmaktan geçer.”

    Emeğinize sağlık…

    YanıtlaSil
  15. Saf Düşün23 Mart 2024 02:42

    Gerçekten asude olmak "o olmazsa ben yaşayamam" dediğin bir kişi ya da şeyin olmamasıyla olabilir ancak. Eğer kendi başıma mutlu olamıyorsam bir başkasının beni mutlu edeceğine nasıl inanıyorum ki... Bunu kendi Nazif'imiz ile yaşadıktan sonra anlamak geç ama hiç yoktan iyidir değil mi? Henüz bir Nazif'i olmayan ve bu yazıyı okuyanlar şanslı bence... :)

    YanıtlaSil
  16. Özgürlük ne kadar kıymetli..
    Vazgeçebilir ol ama vazgeçme..
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder