CANIM ÖĞRETMENİM



 CANIM ÖĞRETMENİM

Okulun bahçesinden içeri girdiler. Çocuk sesleri kuş cıvıltılarına karışıyordu. Okul binasından içeri girerken durdu ve yıllardır gözü gibi baktıkları hiç yanından ayırmadıkları evlatlarının gözünün içine baktılar ve sıkı sıkı sarıldılar. Yumuşak ve merhametli bir ses tonuyla babası “Bak yavrum öğretmenini üzme. Bundan sonra sen önce ALLAH! Sonra ona emanetsin… Bir dediğini iki etme e mi yavrum.” dedi. Şimdi kendisine emanet edilen çocuğunu öğretmenine teslim edeceklerdi. Bugüne kadar anne ve baba olarak bir çocuğun ihtiyacı olan her davranışı öğretmeye, her beceriyi hiç üşenmeden kazandırmaya çalışmışlardı. Konuşmayı, yemek yemeyi, düzenli ve tertipli olmayı, kurallara uymayı, temiz olmayı, teşekkür etmeyi ve daha birçok şeyi… Bundan sonra eksik kaldıkları şeyler için bayrağı öğretmenine devredeceklerdi. O yetiştirecekti. Zaten öğretmen “öğreten” değil miydi? Yeryüzünün en kutsal mesleği, peygamber mesleği değil miydi? İnsan yetiştirmek ne kıymetli ne yüce ne kutsal bir iş.

                                                


Öğretmenler odasından içeri girdiler. Öğretmen onları görünce yanlarına gitti. Küçük çocuğun başını okşadı ve “Hoş geldin.” dedi. Çocuk “Hoş buldum, canım öğretmenim.” dedi. Çocuğun babası “Eti sizin kemiği bizim. Artık size emanet öğretmenim.” dedi. “Peki” dedi öğretmen ve gülümsedi çocuğa. Elini tuttu ve beraber sınıfa doğru koridorda ilerlediler ve sınıfa girdiler. Çocuklarını emanet edebilecekleri, yetiştirilmesinde rol oynayacak öğretmeni bulmak için epey araştırma yapmışlardı. O yüzden anne ve babanın içi çok rahattı ve “eti senin kemiği bizim” sözünü bu kadar rahat söyleyebilmişlerdi. Çocuğu öğretmene emanet edecekleri ana kadar da çocuklarının yetişmesi için anne ve baba olarak ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmışlardı. Yani başka anne babalar gibi “Al çocuğumuzu sen adam et, biz edemedik.” Demeden öğrenmeye hazır, yetiştirilecek kıvamda bir çocuk emanet etmişlerdi. Bir insanın yetişmeye başladığı yer okul değil, içine ilk doğduğu ev değil midir? Yoksa bir çocukla baş edemeyen bir anne baba birçok çocukla bir kişinin baş etmesini, yetiştirmesini nasıl bekleyebilir? İnsanın dünya sahnesinde hayatının tüm sahnelerini kapsayan bir rolü var: “İnsan yetiştirmek”.

Çocuğun anne babası insan yetiştirmenin kanunlarını çok iyi biliyorlardı. Yetiştirmenin ne anlama geldiğini iyi biliyorlardı ve insanı iyi tanıyorlardı. İnsanın hayatta ne istediğini, farklılıklarını, zayıf yönlerini, güçlü yönlerini, ihtiyaçlarını, nasıl öğrendiğini, nasıl motive olduğunu biliyorlardı.  İnsan yetiştirmek nihayetinde topluma mutlu, başarılı ve özgüvenli bireyler kazandırmak değil miydi? Çocuklarını emanet ettikleri öğretmen insan yetiştirmenin gerçekliğine hakimdi. Yetiştiren insanın tüm özelliklerine sahipti. Peki yetiştiren insanın özellikleri nelerdir?


Yetiştiren insan farklılıkları iyi yönetebilendir…

İnsanlar çiçek bahçesi gibi. Hepimizin birbirinden farklı özellikleri, rengi, kokusu ve özellikleri var. Kiminin eksik olan yönü diğerinde var. Diğerinde de ötekinin eksik yönü var. Her birey aynı yöntemle öğrenmez. Kimine anlatsan yeter, kimine göstersen, kimine de uygulatınca öğrenir. İşte yetiştiren kişi hangi yöntemle öğreteceğini bilendir. Farklılıklara rağmen ortamda uyum ve ahenk kurabilendir.

Yetiştiren insan merhametli olabilendir…

İnsan merhamet gösterdiğinde merhamet görür. Merhamet kişinin her istediğini yerine getirmek değildir. Ağlamaması, üzülmemesi ya da öfkelenip ortalığı kırıp dökmemesi için hatalarını görmezden gelmek de değildir. İnsana yetiştirirken neyi verip onun elinden neyi alması gerektiğini iyi bilendir. İnsana her türlü imkânı sunarak onu yetiştiremeyeceğini bilendir.

Yetiştiren insan otorite kurabilendir…

İnsan yetiştirirken masaya yumruğunu vurarak, sert konuşarak ya da bağırarak, şiddet uygulayarak insan yetiştirilemeyeceğinin farkındadır. Tebessümlüyken de ciddi olmasını bilendir. Tartışmaya girmeden insanlarla iletişim kuran ve az sözle çok şey anlatabilendir.

Yetiştiren insan ihtiyacı kadarını karşısındakine aktarabilendir…

İnsan yapısı gereği çok sabırsızdır. İster ki her anlattığı, her konuştuğu şey hemen davranışa dönüşüversin. Bunu yaparken de karşısındaki insanın aktardıklarından ne kadarına ihtiyacı olduğunu pek düşünmez. Ama gerçekte yetiştiren karşısındakinin ihtiyacı kadarını aktarabilendir.

Yetiştiren insan bulunduğu sahnenin hakkını verebilendir…

İnsan hayat sahnesinde birçok rol sergiler. Kiminde başrol, kiminde yardımcı rollerdedir. Ama her nerede olursa olsun her sahnesinde öğrenmek ve öğretmekle ilgili bir süreci vardır. Yetiştiren insan her an iletişimde olduğu kişileri yetiştirmekten sorumlu olduğunun bilincinde olandır. Çocuğu, eşi, babası, annesi, öğrencileri veya bilet aldığı kuyrukta; hangi sahne olursa olsun her davranışı, sözü ve hareketi ile her an birilerini yetiştirme çabasındadır.

 

Yetiştiren insan bir gün hayat sahnesinden ayrıldığında kendisinden sonra kalacak nesilleri düşünen ve onlara miras olarak iyi davranışlar kazandıran ve bırakan kişidir…

 

                                        


Deneyimsel Tasarım Öğretisi, insanın dününden daha iyi olmasını hedefleyen bir 

bilgi teknolojisidir.

    İnsanın nasılsın sorusuna standart cevabıdır; "Nasıl olsun aynı." Hayat aslında sandığımızın aksine, dinamiktir ve insan bu dinamikte hep hareket halindedir. Ya ilerleriz ya da gerileriz... İleri gitmekse niyet, beni ileriye taşıyacak bilgilere ihtiyacım var. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi insanı dününden daha iyi yapacak gerçek bilgiler verir. 


İnsan hakkını arar, ömrü yettiği kadar…
Yani kendi gerçeğini… 
Oysa hak etmek, hakkını aramaktan daha değerli değil midir?
Yani aramak yerine gerçeği, onu dönüştürmek…


YAHYA HAMURCU

Yorumlar

  1. 💙👍 emeğinize sağlık🌸

    YanıtlaSil
  2. Sahnemizin rolünde kalabilenlerden ve yetiştirebilenlerden olalım inşAllah.

    YanıtlaSil
  3. Öğretmen olmanın özellikleri bu kadarıyla anlaşılsa gerçekten çocuklar yetişir.

    YanıtlaSil
  4. Öğrenme ve öğretme süreçlerimizi hakkıyla tamamlamak dileğiyle…kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Evet merhameti unutmuşuz biz… çocuğun her istediğini yapmayı “ben ona kıyamam” maskesi altına saklıyoruz bence. Olmayan imkanımı onun için olduruyorum maalesef. Biz öyle mi büyüdük? Ayağımızı yorgana göre uzatmayı öğrenmiştik annelerimizden. Babamızın getirdiği ile mutlu olabiliyorduk. Bugünlerde bu marifetlerimizi kaybettik sanki. İmkanı olmayanın bile elinde çok şeyi var oyalanacağı… Çocuklarımızla gerçekten oynamıyoruz ki; vaktimiz yok o kadar… sadece onlar büyüyene kadar oyalıyoruz… her şeye ulaşabilen ama mutsuz çocuklarımız var!

    YanıtlaSil
  6. İnsan yetiştirmek en önemli meziyet, hakkını verenler çok kıymetli. Biz de iyi insan olup iyi insan yetiştirebiliriz umarız ki. Elinize sağlık güzel bir yazı...

    YanıtlaSil
  7. Çocuklarımızın kahramanı değil onları kahraman olabilecek marifet de yetiştirmek asıl mesele derdi kıymetli hocam

    YanıtlaSil
  8. Büyütmek ile yetiştirmek arasındaki farkı anlayanlardan ve uygulayanlardan olabilmek temennnisiyle... Yazınız için çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  9. Yetiştiren insan olabilmek dileğiyle... Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  10. Yetişebilen ve yetiştirebilen olmak ümidiyle...
    Emeğinize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  11. Yetiştiren insan farklılıkları iyi yönetebilendir…

    YanıtlaSil
  12. Yetiştiren insan adaletli algılayabilendir.

    YanıtlaSil
  13. Yetiştirme çok önemli bir kavram. Çünkü gerçekten ileriye gidebilmek ve modern olabilmek yetiştirmekten geçer. Yazıda yetiştirmenin stratejisi verilmiş çok faydalı bir içerik.

    YanıtlaSil
  14. Emeğinize sağlık…
    İyi ki varsınız…

    YanıtlaSil
  15. Allah yetiştiren olanlardan olmayı nasip etsin... Gerçekten ilk öğrendiğimiz yer aile, maalesef çok da yetiştiremeden çocukları okula gönderiyoruz.. çok bilgilendirici bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  16. Yetiştirirken yetişebilen olabilmek

    YanıtlaSil
  17. Bulunduğumuz sahnenin hakkını vermek niyetiyle..

    YanıtlaSil
  18. Bize verilen rollerin, bulunduğumuz sahnenin hakkını verebilmek dileğiyle.. insan yetiştirmek bambaşka bir meziyet... çok güzel değinilmiş yazıda..

    YanıtlaSil
  19. Yetiştiren insan olabilmek, otoriter, merhametli olabilmeyi, ama bunu yaparken de karşısınızdaki insanın rolüne girmemeyi de gerektirir. Bu çok güzel bir kıvam. Hem yetiştiren hem yetiştirirken yetişen olabilmek dileğiyle… Elinize dağlık.

    YanıtlaSil
  20. En etkilendiğim kısım yetiştiren merhametli olandır sözü oldu. Sadece dövmemek, istediğini almak değil merhamet, düştüğünde nasıl ayağa kalkar , nasıl tekrar kendini motive ederi öğretmektir. Merhamet kendine nasıl merhamet edilir kısmını bir başkasından modellediğimiz yer aslında. Ve o kadar önemli bir şey ki

    YanıtlaSil
  21. İnsanların farklılıkları var. Bu farklılıkları gördüğümüzde kabul edebilmek çok kıymetli. İnsan yetiştirebilmek gerektiği kadar ihtiyacını verebilmek çok kıymetli. Çok güzel bir yazı olmuş. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  22. İnsan yetiştirmek nihayetinde topluma mutlu, başarılı ve özgüvenli bireyler kazandırmak değil miydi?

    YanıtlaSil
  23. Saf Düşünelim22 Şubat 2024 11:09

    Merhametli insan tanımını sevdim: İnsana yetiştirirken neyi verip onun elinden neyi alması gerektiğini iyi bilendir. Tebessümlü bir ciddiyet... anılarla dolu öğrenmişlik... akılda kalan kamyon arkası sözler :) Canım öğretmenim sadece öğretmenlerimizi değil, hayatta bize bir şeyler öğreten tüm iyi insanları anımsatıyor. İyi öğretmen olmadan önce de iyi öğrenen olmak şartını eklemezsek olmaz :)

    YanıtlaSil
  24. “İnsanlar çiçek bahçesi gibi. Hepimizin birbirinden farklı özellikleri, rengi, kokusu ve özellikleri var. Kiminin eksik olan yönü diğerinde var. Diğerinde de ötekinin eksik yönü var. Her birey aynı yöntemle öğrenmez. Kimine anlatsan yeter, kimine göstersen, kimine de uygulatınca öğrenir. İşte yetiştiren kişi hangi yöntemle öğreteceğini bilendir. Farklılıklara rağmen ortamda uyum ve ahenk kurabilendir.”

    Emeğinize sağlık, çok güzel bir yazı.. Sahip olduğumuz farklılıklar ve onların bir aradaki uyumu.. ve o farklılıkları yönetmek, yetiştirmek… gerçek anlamda öğretmen olabilmek… elma yemeyi değil, elma bahçesi yetiştirmeyi dert edinebilmek…

    YanıtlaSil
  25. İnsan yetiştirme sanatı da desek ne güzel olurdu...bizler çocuk yetiştirmiyoruz çocuk büyütüyoruz demişti bir hocam ne kadar da anlamlı gelmişti...bizlerde inşallh insan yetistirebilen ve en önemlisi merhametle bunu yapabilenlerden oluruz

    YanıtlaSil
  26. Her doğan büyür .Mesele yetiştirmekte. Yetiştirebilenlerden olmak duası ile .Kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder