DENEYİMSEL TASARIM ÖĞRETİSİ NEDİR?
Deneyimsel Tasarım Öğretisi, insanın dününden daha iyi olmasını hedefleyen bir öğretidir. Herkesin ortak isteği iyi olmak iken, insanlar nasıl olur da aynı paydada buluşamaz? Eğer söylemler yoruma dayalıysa insanlar ortak payda da buluşamazlar. O zaman dününden daha iyi olabilmek için yorumdan öte çok daha sağlam bilgilere ihtiyacımız var. Deneyimsel Tasarım Öğretisi bizlere bu bilgileri sunuyor. Bu çok büyük bir iddia. İnanması zor. Bu sebeple Deneyimsel Tasarım Öğretisi ilk dersine gerçek bilginin nasıl test edileceği bilgisi ile başlar. Anlatılacak bilgileri hemen kabul etme diyor. Test et. Sonunda ulaşılan nokta ise hayatın her yerinde geçerli kurallar olduğu. Sadece bilgi için değil bu. Hayatımı, ilk kez karşılaştığım bilgiyi, yeni kurduğum ilişkiyi, alışverişimi, ticaretimi, evliliğimi, çocuğumu yetiştirmede. Eğer bu doğruysa, bu çok büyük bir konfor olmalı insanın hayatında diye düşünüyorsun. Nasıl yani? Benim karşılaştığım, hayatımın aşkı dediğim kişi, bir ömür birlikte yaşamak isteyeceğim kişi mi yoksa hayır demem gereken mi? Bunu iş işten geçmeden bilebilir miyim? Bunun mümkün olduğunu söylüyor Deneyimsel Tasarım Öğretisi.
Her insan çok şey yaşadı hayatında. Anlatsam roman olur deriz ya. Çok şey gördük geçirdik. Ancak hayatın toplamına baktığında hep benzer sıkıntılar yaşandığını görürüz. Yaşanmışlık var evet. Peki, buna deneyim demek mümkün mü? Deneyimli ise insan, nasıl olur da hatasında tekrar düşer. Farklı sahnelerde, farklı insanlarla, farklı rollerde ama hep benzer hatalar. Bu yanlışlıkta bir iş var.
DENEYİMSEL TASARIM ÖĞRETİSİNİN KATKISI NEDİR?
Deneyimsel Tasarım Öğretisi hayatımda mevcut olan problemlerime doğru taraftan bakmamı sağladı. Problem dediğim şeylerin benim kontrolüm dışında olan olaylar olduğunu düşünüyordum. Kontrolünde olmayan yere koyunca problemin kaynağını, çözme mümkün olmuyor elbette. Bu durum ise insanı stres yüklü, depresyona meyilli, mutsuz, sürekli karşı tarafı suçlayan biri haline getiriyor. İlmi olmayınca agresif oluyor insan. Meğer mutsuzluğun sebebi karşılaştığım problemler değil benim yanlış bakış açımmış. Yanlış baktığımdan dolayı çözümsüz kalışımmış. Deneyimsel Tasarım Öğretisi bize olaylara doğru pencereden bakmayı gösterdi. İnsan gerçek probleminin ne olduğunu anlayınca problemiyle yaşamayı değil, onu çözmek için neler yapması gerektiğine odaklanıyor. Her bilgiyi hemen hayatına geçiremiyor olsa da, gerçek sebepleri biliyor olmak insanı rahatlatıyor. Çözüme yaklaştığını gördükçe yarınlara daha bir güvenle bakıyorsun.
Mutlu olmak için yaşar insan bu hayatı. Yaptığımız her ne varsa bunun için. Peki niye hala mutsuzuz? Problemlerimizi görmezden gelerek mutlu olacağımızı sandık. Tüm göz çekmelerimiz bu yüzdendi. Sıkıntı yaşadığımız yerden kaçarcasına uzaklaşmalarımız bu sebepten.. Harcayarak, gezerek, eğlenerek, bunları insanlara göstererek, mutlu olacağımızı sandık. Hatta mutlu olmak adına verdiğimiz tüm tavsiyelerimiz bu yönde oldu. Ancak yüreğimizin götürdüğü yer hiç de umduğumuz gibi çıkmadı. Mutsuzluğumuzu mış gibi yaparak örtmeye çalıştık. Mutluymuş gibi, huzurluymuş gibi, iyiymiş gibi, eğleniyormuş gibi…
Gerçek mutluluğun bu yaptıklarımızla ilgisi olmadığını farkedemedik bir türlü. Daha fazlasını yapmamız da bu yüzdendi. Halbuki mutluluk baktığımız tarafta değildi. Bakış açımızı değiştirmemiz gerekti...
DENEYİMSEL TASARIM ÖĞRETİSİNE NEDEN KATILMALIYIM?
İnsanın nasılsın sorusuna standart cevabıdır; "Nasıl olsun aynı." Hayat aslında sandığımızın aksine, dinamiktir. Ve insan bu dinamikte hep hareket halindedir. Ya ileri ya geri. İleri gitmekse niyet, beni ileriye taşıyacak bilgilere ihtiyacım var. Deneyimsel Tasarım Öğretisi bize dünümüzden iyi yapacak gerçek bilgiler veriyor.
Hayatında yer alan ve alacak olan insanları daha iyi tanımayı sağlayan bir ilim bu. Tesadüfen değil hiçbir şey. Karşılaştıklarına şaşırmak değil neden bu başıma geldi bilinciyle bakmayı öğretiyor buradaki bilgiler. Olayları daha net görmeni sağlıyor. Ne neden oluyor cevabını verebiliyorsun biraz da olsa.
DENEYİMSEL TASARIM ÖĞRETİSİ NEDİR VE HAKKINDA KONUŞULANLAR NELER?
Tabii ki hayatta olduğu gibi Deneyimsel Öğretide de insanlara hoş gelmeyen olaylar, olabilir. Bu neden olur? İnsan duyguları aktifken hareket eder ya da karar alırsa sonunda pişman olacağı sonuçlar yaşar.
İnsan doğru olduğunu düşündüğü zanlarıyla ilerler hayatında. Ve bu zanların aslında yanlış olduğunu öğrendiğinde duygusal tepkiler verir. O anlarda verilen tepkiler ve alınan kararlar hep yanlış olur. Mevcut faydayı zarar olarak görür ve olayları kendi bakış açısıyla yorumlar.
O sebeple yapılan yorumların duygusal bir tepki mi, yoksa gerçek mi olduğunu deşifre ediyor olmak gerekir. Önemli olan aktaran kişi mi onun aktardığı ilim mi? Ben faydayı ilimden mi göreceğim yoksa o kişiden mi? Beni dünümden daha iyi yapacak olan şey kişiler mi, yoksa bana verilen, gerçekliği ispatlı bilgiler mi? Bunun kararını en baştan veriyor olmak doğru yolda ilerleyebilmeyi sağlayacaktır.
DENEYİMSEL TASARIM ÖĞRETİSİNİN AİLEDE HUZURA KATKISI NEDİR?
Amacı mutlu olmak olan insan, aynı amaçla aile kurar. Ancak işler hiç de umduğu gibi olmaz. Mutluluğu eksiksiz döşenen bir ev, ağızları açık bırakan gösterişli bir düğün, göz alıcı bir gelinlik, kariyer sahibi bir eş, gıpta edilen bir iş sahibi oluyor olmak zanneder. Eğer öyleyse bunlara sahip olanların en mutlu insanlar olması gerekir. Ya da bunlara sahip olmayanların mutsuzluk içinde kıvranıyor olması… Fakat işlerin hiç de sandığımız gibi olmadığını görüyoruz. Sosyal medyada mutluluk fotoğraflarıyla fenomen olan çiftlerin şiddetli kavgalar ile sonlanan ilişkilerine şahit oluyoruz. Demek ki ailede huzuru sağlayan şeyler zannettiğimizden çok daha başka.
İnsan beklentisiyle oluşturuyor mutluluğunu. Ne umdum? Ne buldum? Bu işlemin sonucudur mutluluk. İlişkilerin evlilik öncesi zamanlarında, insanlar en albenili halleriyle görünür ve hareket ederler. En güzel, en nazik, en kibar, en düşünceli, en anlayışlı halleriyle… Bunun bir ömür süreceği yanılgısıdır insanı mutsuz eden…
Deneyimsel Tasarım Öğretisi ailede huzuru sağlayan gerçeklikleri deşifre eder. Her kararın bir sorumluluğu olduğunu ve bunların neler olduğunu anlatır. Bu sorumlulukları yerine getirirsem ne olur? Getirmezsem ne olur? Bunların cevaplarını verir.
İyi günde kötü günde hastalıkta, sağlıkta bir ömür beraber olmak niyetiyle çıkılan yoldur evlilik. İyi günde her şey iyidir de kötü günde insanın kaçıp gidesi gelir. Güzellik gitse de, fakirlik gelse de, can sıkıcı olaylar yaşansa da çekip gitmemek için sağlam sebeplere ihtiyaç var. İşte bu sebeplerden bahseder Deneyimsel Tasarım Öğretisi.
Aile içinde anne, baba, çocuk ilişkilerinde kişilerin yapması gerekenler ve yapmaması gerekeler konusunda bize ışık tutar.
DENEYİMSEL TASARIM ÖĞRETİSİNİN İLİŞKİLERE KATKISI NEDİR?
Deneyimsel Tasarım Öğretisi insanlara, hayatında kaliteli, seviyeli, başarılı ilişkiler kurmanın yöntemlerini gösterir.
İnsan her an çevresiyle ilişki halindedir. Bunu da mutlu ve başarılı olmak için yapar. İyi niyetle çıktığı bu yolda işler istediği gibi gitmez. Neyin neye sebep olduğunu da bilmeyince cümlelerinin sonu hep aynı şekilde biter.
"Ben daha napayım? "
İyi niyetle yaptığımız yanlışlar ilişkilerimizin kötüye gitmesine sebep olur. Ne yapsam olmuyor deriz. İstediğimiz sonucu alamayınca da şikâyet ederiz. Böyle de insanları kendimizden uzaklaştırırız, çevremizi daraltırız, yalnızlaşırız.
İnsan, ilişkilerini bu hale getiren sebepleri bulamayınca, doğru sandığı davranışları arttırarak yapmaya devam eder. İşler içinden çıkılmaz bir hal alınca da kendini kapana kısılmış gibi hisseder. İşte Deneyimsel Tasarım Öğretisi çıkmaz sokak sandığımız yolun çıkışını gösterir.
Gerçeği sahteyi ayrıştıramayınca insan olayları yanlış yorumlar. Onun için "Saçımı süpürge ettim yine de yaranamadım." "İyilikten maraz doğar." Gibi cümleler kurar. Hâlbuki işin gerçeği öyle değildir. Gerçekte işler nasıl dönüyor? Deneyimsel Tasarım Öğretisi bize bunu anlatır. Hayatımı nasıl dağıttım? Nasıl toparlarım? Bu süreçte nelerle karşılaşırım? Ne yaparsam iyi olur? Ne yaparsam kötü olur? Tüm bunların cevabını verir.
DENEYİMSEL TASARIM ÖĞRETİSİNİN İŞ HAYATINA, BAŞARILI OLMAYA KATKISI NEDİR?
İnsan hayatta başarılı olur olmasına. Ancak aslolan başarılı kalabilmektir. Peki nasıl olur bu? Başarı bir sonuçsa bunun bir sebebi olmalı. Başarının sürekli hale gelmesi için benim bu sebepleri biliyor olmam lazım. Yoksa tüm başarılar, bir süreliğine olmaktan öteye gitmiyor. Deneyimsel Tasarım Öğretisi bize, başarıya nasıl ulaşacağımızın yöntemlerini veriyor. Başarılı kalmanın yollarını gösteriyor.
Günümüzde, çoğumuz az çalışarak çok kazanmak derdindeyiz. Çünkü kıyas oluşturduğumuz sahte dünyada olaylar hep böyle ilerliyor. Diziler, filmler çalışmadan çok kazanan, başarılı, kariyer sahibi, hayatını en iyi şekilde geçiren insanlarla dizayn edilmiş. Kıyas bu olunca yazılan senaryolar gibi yaşamaya çalışmak insanı başarısız kılıyor, mutsuz ediyor. Hayattan istediklerimizi alabilmek için yapmamız gerekenler var. Bir şey istiyorsak onun bir de bedeli var. Olaylar hiç de dizilerde gösterildiği gibi değil. Bizim gerçek dünyada mutlu olmayı öğrenmemiz gerek.
Öyle bir yanılgının içindeyiz ki, güzel gösterilen her şey bizi mutsuz etmek üzere programlanmış. Anda mutlu ve başarılı olduğumuzu sandığımız tüm davranış kalıpları öykünün sonunda bizi mutsuz ve başarısız kılıyor. İnsanoğlunun hata yapmaya en açık olduğu yer ise burası. Başarılı olmak için doğru adımlar atmaya, doğru adımlar atmak için de mutlu olmaya ihtiyacımız var. Eğer toplamda kazanacaksam elimdekinden vazgeçebilirim. Bunun için vazgeçişlerimin sonunda toplamda neler kazanacağımı bilmeliyim. Kaybettiğimden fazlasını kazanacağımı bilirsem anda kaybetmeyi başarısızlık olarak görmem. Yolun sonunda toplamda kazanç var. Sürekli olan başarının sırrı bu. Deneyimsel Tasarım Öğretisi başarılı olmak isteğiyle çıktığımız yolda nelerle karşılaşacağımızı gösteriyor bize. Gittiğim yol beni nereye çıkartıyor? Bunun cevabını veriyor. Bunu bilmek kararlarımı çok daha net almamı, adımlarımı çok daha sağlam atmamı sağlıyor.
Deneyimsel tasarım öğretisi demek daha önce ben bu eğitimi neden göremedim, ne kadar zaman kaybettim demek. Ama tabiki eğitimlerden sonra anlıyorsunuz ki hak edişler var. Hiç bir şey sebepsiz değil. Rabbim bize soyut yasaları anlayıp içimize sindirip uğlamayı nasip etsin inşallah. Çünkü o zaman bakıyorsunuz kafanızda hiç bir soru işareti kalmıyor. Olaylar kakkında karar verirken faydalı mı zararlı mı diye sorguluyorsunuz. Tavsiye edip yolumu aydınlatanlara sonsuz teşekkürler
YanıtlaSilMuhteşem bir ders. Biz bu derste çok şey öğrendik. İnşaAllah kalıcı olsun. Çünkü devam gerektiriyor. Bilgilerimizi tazelemek. Herkes farklı hissediyor yorumluyor. Her ders cidden harikaydı. Bu nasıl anlatılır bilemiyorum umarım yanlış bir cümle kurmam ama dersin başarının yanısıra bizlere kattığı en güzel şey Allah’la temas ettirmesi. Yani dünyada somut yasalara o kadar odaklanmışız ki soyut yasaların aslında somuttan üstünlüğünü görememişiz. İlişkilerde Ustalık dersinde dünyadaki soyut yasaları görebildik. İşleyişini anlayabildik. Soyutun gücünü birsürü örneklerle anlattılar. Herkese tavsiye ederim.
YanıtlaSilÖzetle; hepimiz bu dünyada yaşıyoruz ve herkes dünyayı bir yaradanın Allah’ın kurduğunu biliyor. Bu kuruluşta soyut yasalar somut yasalardan çok daha etkili. Sizlere diyebileceğim tek şey bu dersi almak istiyorsanız soyut yasalarla Allah’ı hissedeceğiniz; onun gücünü, dünyanın işleyişini cidden merak ediyorsanız yapmanız gereken tek şey kalben bu dersi almayı istemeniz olacaktır. Bu bir din dersi değil yanlış anlaşılmasın o dünyanın somut halinin anlatımı derseniz. Bu da dünyanın soyut hali denebilir. Dünyayı somut ve soyut açıdan görmek ise sizi her yönlü başarıya ulaştırır. Bir şeyi çözmek, başarmak önce onu anlamaktan geçer. Bu derste defalarca denenmiş sabit örneklerle soyut yasaları bulacaksınız. Soyutun gücünü göreceksiniz. Allah herkese(isteyen) nasip etsin. İyi günler
YanıtlaSilLamia Işıl Sefer
Yakın bir arkadaşımla, bazı sorunlarımızı paylaşıyor çözüm arıyorduk.. Bana gittiği bir eğitimden bahsetti.Eğitimin ona çok şey kattığından hatta şöyle ifade etti(çok lezzetli yöresel bir yemek yemiş )fakat tadını lezzetini anlatamayacağı kadar muhteşem bir tatta olduğunu düşün diye ifade etmişti... Yeni şeylere başlamak benim için zor olsa da o dönem yeni bilgiler edinmeye ihtiyacım olduğunu düşünerek eğitime başladım. İlk olarak KİM KİMDİR ardından İLİŞKİLERDE USTALIKa devam ettim; Yaş olarak yolun yarısına gelmeme,hatta hayatta birçok şeyi deneyimlememe rağmen hiç duymadığım terimler,kelimeler çıktı karşıma.. Bildiğim sandığım konuların bilmediğim bambaşka bakış açılarıyla karşılaştım; bence doğru olan,veya beni mutlu ettiğini düşündüğüm bir takım şeylerin aslında toplamda mutsuzluğumuza sebebiyet verdiğini gördüm..! Hayatımdan silip çıkarttığım insanları geri koymaya çalışmak benim için çok kolay oldu diyemem..
YanıtlaSilAllahın bizim için yarattıkları görünenlerle oyalanırken,görünmeyenlere dönünce hayat bambaşka bir yol almaya başladığı dönem oldu benim için...Bazan duymak istemediklerimizi,görmek istemediklerimizle yüzleşirken bunun çok ağrılı ve göz yaşılı süreç olduğunu söylemeden geçemeyeceğim! Karşınızda bir hoca anlatırken her söylediği cümle her açaçağı konu o kadar değerli oluyorki,dışarda bekleyen hayat artık sonsuza kadar bekleyebilir düşüncesi siz istemeseniz de oluşuveriyor. Mevzu derin, konu uzun.. Anlatmak sadece kapıyı aralayıp ışığın içeri sızmasını sağlar,kapıyı ardına kadar açıp güneşi içeri doldurmak sizin elinizde... sevgilerimle ZÜHRE AKYÜZ
YanıtlaSilNot- Hayatı görünmeyenleriyle yaşarsanız görünenin kuru bir kalabalık olduğundan başka bir şey düşünmezsiniz SAĞLIKLA kalın...
Öncelikle bu eğitimleri veren seçil yalçın hocama teşekkür ediyorum. Her yasada derin anlamlar yukledigim ve hayatimda aslinda bilmeden bu yasaların
YanıtlaSilNasil işlediği, yaşadığım olaylarin bana verdiği mesajlari şimdi anlamlandirabildigim kabullenmesi zor ama beni biyandanda rahatlatan bir eğitim surecinden geçtim emeginize sağlık hocam